Fiecare mesaj initiaza o comunicare cu clientii potentiali
Un factor major care afecteaza succesul online este fluxul utilizatorilor in website, adica calea pe care o urmeaza un utilizator prin interfata site-ului pentru a finaliza o sarcina (efectuarea unei rezervari, achizitia unui produs, abonarea la un serviciu s.a.). Este denumita, de asemenea, calatoria utilizatorului in site. Pentru a maximiza aceste conversii, trebuie sa obtinem fluxul corect urmat de utilizatori - sa cream unul care sa corespunda intocmai nevoilor utilizatorului.
Dar ce sunt conversiile? Si cum le putem obtine?
Simplu spus, o conversie reprezinta punctul in care un destinatar al unui mesaj de marketing efectueaza o actiune dorita. Cu alte cuvinte, conversia inseamna sa determinam utlizatorul online sa raspunda la mesajele noastre asa cum ne dorim. Sa faci o persoana sa deschida un e-mail este o conversie. Daca va da click pe linkul din interiorul acelui e-mail atunci avem o alta conversie. Sa mearga la pagina dorita (landing page-ul unei promotii) si sa completeze un formular de inregistrare este o conversie. Si, bineinteles, cumpararea produsului nostru este conversia finala.
In drumul spre obtinerea unei conversii, fluxurile online au un rol foarte important. Fluxurile reprezinta, de fapt, ecrane individuale in care au loc interactiuni. Un ecran, sau o pagina web, ofera cateva posibilitati si utilizatorul alege una. Apoi, in urma unei actiuni a vizitatorului online, se intampla ceva si ecranul/pagina se schimba.
Aceasta este o conversatie continua intre website si utilizator.
In fiecare moment dintr-un flux, ecranul afiseaza ceva si utilizatorul reactioneaza. Link-uri precum “Citeste mai departe”, “Afla mai mult”, “Vezi detalii”, “Cumpara acum”, “Rezerva” , "Aboneaza-te" reprezinta actiuni in site iar utilizatorul decide cum va raspunde acestei ‘intrebari’ puse de pagina web:
-Vrei sa citesti despre facilitati? Afla mai mult!
-Vrei sa aflii mai multe detalii? Click Aici!
-Vrei sa rezervi o camera? Rezerva acum!
-Vrei sa vezi imagini cu locatia? Galerie foto!
-Vrei sa cumperi un produs? Vezi lista produselor! sau Cumpara acum!
Aceste ‘intrebari’ puse de pagina web sunt actiunile dorite de noi. Insa trebuie sa tinem cont atat de obiectivele afacerii cat si de nevoile utilizatorilor. Atunci cand acestea se intalnesc iar fluxul paginilor este corect atunci conversia poate avea loc.
Atunci cand discutam despre un nou website, exista doua moduri des intalnite pe care clientii le abordeaza: ori vor sa pastreze vechiul website asa cum este si doar sa il facem sa arate "mai bine", mai nou, “mai modern”; ori sa incepem cu blocurile standard de constructie, precum logo-ul merge in coltul din stanga sus, meniul spre dreapta, o imagine frumoasa in antet si avem un header atractiv. Si asa mai departe cu fiecare pagina.
Ambele cai sunt gresite atunci cand se incepe crearea unui website.
Mereu trebuie sa incepem cu obiectivele afacerii.
Obiectivul principal al unui website este de a indeplini obiectivele de afaceri ale companiei si transformarea acestora in conversii online (acestea ar putea fi determinarea utilizatorilor sa se inscrie pentru ceva, sau convingerea vizitatorilor sa cumpere produse sau sa se aboneze la un newsletter). Website-ul comunica cu vizitatorii iar acestia raspund prin actiunile pe care le iau in site.
Conversiile imediate sunt foarte rare. Oamenii nu intra pe site-ul tau si imediat fac ceea ce vrei sa faca. In majoritatea cazurilor, ei trebuie sa treaca printr-un set de pasi care vor conduce la actiune. De aceea, cand ne gandim la proiectarea unui site, trebuie sa incepem prin a stabili ce fluxuri vom crea prin intermediul site-ului.
Pentru a face acest lucru trebuie sa cunoastem 2 lucruri:
- Obiectivele de afaceri: adica actiunea pe care dorim sa o faca vizitatorii pe site;
- Obiectivele utilizatorilor: dorintele sau nevoile pe care doresc sa le satisfaca.
Deci, trebuie sa incepem cu stabilirea clara a obiectivelor afacerii, apoi vom identifica fiecare obiectiv al utilizatorului pentru a crea fluxuri care sa le indeplineasca pe toate. Pentru a proiecta cel mai bun flux posibil pentru utilizatori, trebuie sa intelegem utlizatorul si motivatiile acestuia. Noi incepem prin a cauta raspunsuri la urmatoarele intrebari:
• Ce nevoi sau dorinte au vizitatorii online? Ce problema doresc sa rezolve?
• De ce au nevoie de produsul/serviciile tale?
• Ce calitati (ale produsului sau serviciului tau) sunt mai importante pentru acestia?
• Ce intrebari au clientii despre produs?
• Care sunt indoielile sau ezitarile lor?
• De ce informatii au nevoie pentru a trece mai departe si actiona?
• Care este punctul lor emotional care sa ii determine sa actioneze?
Raspunsurile la intrebarile de mai sus determina modul in care lucrurile sunt prezentate pe website si trebuie sa accentuam anumite informatii, altele doar prezentate. Nu puteti fi toate lucrurile pentru toti oamenii, site-ul nu poate fi despre multe actiuni diferite. Trebuie sa canalizam atentia vizitatorului in cadrul site-ului catre actiunea dorita.
Prezentati suficiente informatii
Fluxul in site trebuie sa completeze in fiecare etapa informatiile necesare utilizatorului si sa le prezinte punctele importante la momentul in care acestea sunt necesare pentru a avea loc o eventuala conversie. Greseala pe care o fac multe site-uri este de a cere actiunea din partea utilizatorului mult prea repede (inscrierea, abonarea, vanzarea etc.).
Obiectivul nostru este sa mentinem utilizatorii conectati la informatiile noastre, mergand cu fiecare sectiune si ecran in directia actiunii dorite. Trebuie optimizat continutul fiecarui ecran pentru a obtine conversia.
Continutul fiecarei pagini este foarte important si are cel mai mare impact asupra conversiilor. Textul este necesar pentru a sublinia toate detaliile care sunt importante pentru potentialii cumparatori in procesul de achizitie, pentru a adresa astfel toate intrebarile si indoielile lor. Design-ul web indeplineste aceasta sarcina intr-un mod atractiv si usor de inteles.
Fluxul difera in functie de sursa
Atunci cand se decide ce continut trebuie sa existe pe fiecare pagina, este important sa ne uitam si la modul in care au ajuns vizitatorii online pe aceasta pagina si la ceea ce stiu deja. Utilizatorul care a sosit pe o pagina de produs de pe pagina de pornire (de pe Home) este mai bine informat decat cel care a venit prin link direct.
Prin urmare, trebuie sa fim siguri ca cei care acceseaza un link direct nu vor pleca din cauza informatiilor insuficiente si trebuie sa subliniem inca o data, pe pagina produsului, punctele cheie de pe prima pagina (mai ales daca marca nu este cunoscuta si majoritatea viziteaza site-ul pentru prima data).
Un rol important il joaca personalizarea paginii web: oferirea de continut personalizat, promotii si mesaje diferite pentru nevoile vizitatorilor individuali ai site-ului. Prin oferirea de continut diferit in functie de anumite crtierii, este mult mai probabil sa cream entuziam fata de marca si, eventual, sa convertim vizitatorii in clienti. Si, cu putina munca si idei creative, putem crea continut personalizat care sa ne ajute sa facem acest lucru.
Primul pas in implementarea personalizarii site-urilor web este identificarea modului in care dorim sa diferentiem vizitatorii si apoi sa ne gandim la modalitati de a personaliza continutul, promotiile sau mesajele.
Vom incepe prin a analiza cine sunt vizitatorii si ce ii face diferiti si unici. Majoritatea vizitelor online sunt de la utilizatori de dispozitive mobile sau desktop? Acest lucru va influenta designul site-ului si cat de mult continut dinamic vom dori sa cream. De asemenea, luam in considerare faptul ca cei ce acceseaza pentru prima data un site pot sa navigheze in mod diferit fata de vizitatorii ce revin pentru a doua sau a treia oara. Personalizarea web este doar unul din avantajele oferite de platforma Hello Web clientilor. Am scris cateva articole despre personalizarea web si poti gasi informatii utile si pe pagina dedicata.Hello Web va oferi mereu sprijin afacerilor ce doresc sa se dezvolte online cu solutii simple si eficiente.
Vrei sa afli mai multe informatii sau sa intri in legatura cu noi?







